„Gęsina” KGW Włoszakowice

Pieczona gęsina i rogal świętomarciński – to dwa tradycyjne dania kuchni wielkopolskiej, nierozłącznie kojarzące się z obchodami Narodowego Święta Niepodległości 11 Listopada. Już od kilku lat tradycję ich przygotowywania i degustowania kultywują członkinie Koła Gospodyń Wiejskich we Włoszakowicach, które z tej okazji organizują specjalne spotkanie.

Podczas spotkania, które odbyło się 9 listopada we włoszakowickiej sali widowiskowej GOK, nie tylko próbowano przygotowane pyszności, ale też świętowano 105. rocznicę odzyskania przez Polskę niepodległości. W obchodach, poza licznie zgromadzonymi paniami z przewodniczącą KGW Danutą Walkowiak na czele, uczestniczyli również zaproszeni goście, w tym: wójt gminy Włoszakowice Robert Kasperczak, radna gminy Irena Przezbór, dyrektor Gminnego Ośrodka Kultury Agnieszka Patalas, kierownik Gminnego Ośrodka Pomocy Społecznej Ewelina Wolniczak, kierownik Środowiskowego Domu Samopomocy im. Wernera Kenkla Agnieszka Materna, poseł na Sejm RP Grzegorz Rusiecki oraz radna Rady Miejskiej Leszna Barbara Mroczkowska. Składając niepodległościowe życzenia członkiniom koła włodarz naszej gminy wręczył im także drobne upominki.

W części artystycznej imprezy wystąpiło ośmioro podopiecznych Studia Muzyki Szymona Gądy. Młodzi soliści wystąpili oczywiście z patriotycznym repertuarem, a wśród wykonywanych utworów nie zabrakło m.in. „Roty”. Na scenie zaprezentowali się: Martyna Leśna, Ines Knop, Jagoda John, Sergiusz Michalski, Wiktor Bartosz, Milena Rydlichowska, Antoni Zając i Roksana Maćkowiak.

Warto wspomnieć, że w trakcie spotkania panie z KGW oficjalnie powitały niedawno powołaną dyrektor Gminnego Ośrodka Kultury we Włoszakowicach, wręczając jej piękny okaz skrzydłokwiatu z życzeniami dobrej współpracy.

A.A., zdj. D. Jerzyk

Galeria